Výlet do Krakova

Kam pojedeme na výlet? No, přece do Krakova!

5. 6. se žáci 9. B, 7. B a 8. B vydali na svůj zahraniční výlet do krásného polského města Krakova.

Naši prohlídku městem jsme začali u Schindlerovy továrny, kde se žáci seznámili s osobností továrníka Schindlera. Ten během 2. světové války zachránil tisíce svých pracovníků, kterým hrozila smrt v koncentračních táborech.

Odtud jsme pokračovali přes řeku Vislu do čtvrti Kaziměř. Zde jsme zhlédli Starou synagogu a Izákovu synagogu a vysvětlili si podstatu židovského náboženství. Rovněž jsme se prošli ulicí Szeroka a zde viděli typické židovské obchody.

Další zastávkou byl majestátní hrad Wawel tyčící se na stejnojmenném kopci nad řekou Vislou. Jedná se o památku zapsanou na seznam UNESCO. Někteří využili možnost a navštívili Dračí doupě, které se nachází pod hradem.

Z Wawelu mířily naše kroky na Hlavní rynek, což je jedno z největších královských náměstí v Evropě. Hlavní atrakci, kterou jsme museli všichni navštívit, byla Sukiennice. Kdo chtěl, mohl si tu nakoupit upomínkové předměty. Především dívkám se líbily nádherné šperky z jantaru.

Velkou radost udělal žákům McDonald´s, který tu měl hned několik poboček, takže nikdo nezůstal hladem.

Poslední zastávku jsme si udělali u pozůstatku středověkého královského opevnění zvaného Barbakan.

Výlet se nám vydařil, viděli jsme historické památky, nakoupili si suvenýry, spořádali plno hamburgerů a po celou dobu nám přálo krásné počasí.

Více fotek na školním Facebooku

Mgr. Martina Brožová