Deváťáci se připravují na střední školy 

V rámci kariérového poradenství organizujeme pro žáky osmého a devátého ročníku exkurze na střední školy. Letošní deváťáci se již dvou akcí zúčastnili. 
V pátek 21. 6. 2024 pořádala Hotelová škola ve Frenštátě pod Radhoštěm již třetí ročník Dne zájmových činností pro žáky druhého stupně základních škol pod názvem „Gastrohrátky kolem světa“. Naši žáci se akce zúčastnili poprvé, určitě ale ne naposled. 27 zájemců z obou tehdy ještě osmých tříd po příchodu dostalo malé občerstvení a pak se hned zapojili do soutěží. Přenášeli talíř polévky, přiřazovali typické pokrmy k danému státu, podle vůně poznávali bylinky a další. Za splnění úkolu získali razítko a za splnění všech úkolů si šli pro odměnu do Gastrobazaru. Zároveň pro posilnění v průběhu soutěží si vybrali míchaný nápoj.  
Dva úkoly byly dobrovolné, kdo nejrychleji složí prostorové puzzle z polystyrenu tak, aby vznikla maketa dortu a uhádnout počet fazolí nasypaných v láhvi. Mnozí si počet fazolí vůbec nedokázali představit, tak stříleli různá čísla. Nejlépe ze všech účastníků se povedl odhad jednomu z našich žáků. Ten tipoval 5000 a skutečnost byla 5008 fazolí. Tak si odnesl ještě odměnu navíc. 
Celá akce se velmi povedla díky výborné organizaci střední školy a nádhernému, letnímu, možná až příliš horkému počasí. A stejné počasí provázelo žáky i na další akci. 
Ve středu 4. 9. 2024 se obě, tentokrát již deváté třídy, vydaly na exkurzi na střední školu v Kopřivnici. Prohlédli si dílny středního odborného učiliště a poté i dílny a učebny střední odborné školy. Dověděli se, jaké obory se na škole učí, co je jejich náplní, jakému oboru se mohou vyučit a kde se potom mohou uplatnit.  
V obou případech využili dopravu vlakem, a tak si vyzkoušeli, jak by jednou mohli do těchto škol dojíždět.

Více fotek na školním Facebooku

Mgr. Eva Rečková